Ett vykort kan berätta så mycket

Ett vykort innehåller så mycket mara än bara en bild. Ofta har bilden ett ursprung från någon händelse, person samt mycket annat.

Jag kommer att visa en stor blandning av trevliga vykort. Har du synpunkter, maila.

 Bilderna är hämtade hos Svenska Vykortsföreningens Facebooks-sidaSamt att dom är publicerade med deras tillstånd.


 Kan vara en bild av 1 person

Henry Buergel Goodwin, ursprungligen Heinrich Karl Hugo Bürgel, föddes den 20 februari 1878 i München, död 11 september 1931.
Han var en av det tidiga 1900-talets verkliga stjärnfotografer i Sverige dit han flyttade, först som språkdoktor i Uppsala, men snart som fotograf för de heta och välbeställda med ateljé vid nyöppnade NK.
Som fotograf såg han sig som en konstnär som målade med ljus och lade ner ett enormt efterarbete. Han var en av de ledande bland de så kallade piktorialisterna med ursprung i de engelska Arts Craft-rörelsen. Som en konsekvens lämnade han aldrig ifrån sig några fotografier, utan kallade sina resultat "kamerabild" .
Han var också noggrann med produktionen - också av de många vykort han lämnade efter sig som helst skulle vara tryckta med den exklusiva metoden rotogravyr för vilka han utkrävde ett premiumpris, 40 öre.

 
Musik av Sune Waldimir och Jules Sylvain, av vilket en stump kan höras här: https://www.youtube.com/watch?v=GjuM-j6Jr5k
 
Musik av Sune Waldimir och Jules Sylvain, av vilket en stump kan höras här: https://www.youtube.com/watch?v=GjuM-j6Jr5k
Två reklamvykort för "Flottans glada gossar", en film i regi av Rolf Husberg med Åke Söderblom, Egon Larsson, Åke Grönberg, Gunnar Björnstrand och numera Stockholms stads äldste och längst tid anställde Yvonne Lombard. Filmen släpptes i dagarna, 16 februari 1954, med blandad kritik. Handling:
"Vännerna Lasse Alm Och Harry Nyström är sjömän. De arbetar för sin tidigare kompis och like, Ludvig Ekman, som kommit upp sig genom att gifta sig rikt och nu kan titulera sig skeppsredare. Lasse och Harry drömmer om en egen båt och försöker få Ludvig att skriva på lånepapper, men denne lovar inget bestämt.
Harrys fästmö Nellie och hennes väninna Lilly är dansöser. De har fått engagemang nere på Rivieran, och tar tåget söderut. Harry är inkallad. Han ska ligga i flottan. Strax efter flickorna reser han till Karlskrona."
....sen blir det alldeles för komplicerat att redogöra för förvecklingarna här!
Musik av Sune Waldimir och Jules Sylvain, av vilket en stump kan höras här: https://www.youtube.com/watch?v=GjuM-j6Jr5k

Kan vara en bild av flygplan

25 oktober 1955 – SAAB 35 "Draken" flyger första gången.


Kan vara en bild av 3 personer, personer som spelar musikinstrument, personer som står och gitarr

Den 7 februari 2017 lämnade oss Svend Asmussen, 100 år gammal, dansk kompositör, kapellmästare och jazzviolinist (född 1916) . Vykortet från en show med Swedanes på Liseberg 1961.


5 februari 1818 – Vid Karl XIII:s död efterträds han som kung av Sverige och Norge av den 1810 utsedde svenske kronprinsen Karl XIV Johan (i Norge med namnet Karl III Johan). Dennes gemål Desideria blir därmed båda ländernas drottning och deras son Oscar (I) blir deras kronprins.
Ättlingar lär fortfarande finnas kvar i Sverige.

Kan vara en bild av 4 personer och personer som står

1 februari 1713 – Den osmanske sultanen Ahmed III har nu tröttnat på att ha den svenske kungen Karl XII och hans närmaste soldater boende i staden Bender som sina gäster (vilket de har gjort sedan flykten efter slaget vid Poltava 1709) och efter flera försök att övertala honom att lämna landet försöker han nu med våld. Tillsammans med ett 40-tal karolinersoldater håller kungen stånd mot 600 turkiska soldater i flera timmar i vad som går till historien som kalabaliken i Bender, innan han snavar på sina sporrar och blir tillfångatagen. Avvisningen av svenskarna blir emellertid inte av, men året därpå lämnar Karl XII självmant Osmanska riket och beger sig hem mot Sverige.
Thorvald Rasmussen var på plats (kanske bara i tanken?) och fabricerade detta vykort - uppenbarligen innan kungens sporrar trädde in i handlingen!

 
 
 
 
 
 
Den 11 januari 1877 föds Oskar Andersson svensk skämt- och serietecknare med signaturen OA - en förkortning som alla korsordslösare känner igen!
Han var en svensk skämt- och serietecknare. Under sin knappt decennielånga tecknarkarriär hann han med att göra sig ett namn både som seriepionjär och som en säregen och egensinnigt absurd bildsatiriker. OA skapade bland annat Mannen som gör hvad som faller honom in, en pantomimserie som allmänt anses vara den första svenska tecknade serien, samt Urhunden. Han var dock i första hand producent av fristående skämtteckningar som han gestaltade med sin "originella fantasi och groteska gestaltningsförmåga" (Nordisk Familjebok, 1922).
OA tecknade först och främst för karikatyrer i tidningarna Söndags-Nisse och Strix under åren 1897–1906. Många av OA:s skämt är överraskande gångbara även i dag. Han hade en unik känsla för det absurda, och flera av hans teckningar bär också en politisk eller filosofisk framtoning.
På vykort är han sällsynt, har hittat två kort från tiden, ett "riktigt" vykort som troligen föreställer Karl Staaff ett par år innan han blev statsminister första gången 1906, samt ett kort som manar till en förnyad prenumeration på Söndags-Nisse inför 1902.
Svenska Posten firade hans hundraårsjubileum med ett frimärke graverat av C. Slania och ett matchande maximumkort.
Hans slut blev tragiskt. Han blev bara 29 år, död 28 november 1906 på Ekerö, Stockholms län (självmord). 

Den 8 januari lär norra Grekland fira Gynaikokratia, en festival där män och kvinnor för en dag byter roller.
Runt 1900 när kampen om kvinnors rösträtt började hetta till skämtades det en hel del om detta på vykort - oftast inte på ett sätt som idag kan uppfattas som PC.

Bilden kan innehålla: 13 personer, text där det står ”BO0A z 3 15 BRIGHAM YOUNG Vermont 1801 Utah 1877 18. 19 20 Bigelow WIVES OF BRIGHAM YOUNG, AND HIMSELF. Augusta Adams. Eliza Burgess. Emmeline tAmelia Folsom, Webb. Clara Chase Ross. Copyrighted 1903 Elizak Snow, Emily Mary Ann Angell. Susan H. Leib, Salt Lake City, Utah. All rights reserved. Elizabeth Cook Campbell. Partridge.”

Den 2 januari 1872 blir den amerikanske mormonledaren Brigham Young arresterad för månggifte, då han har 25 hustrur, vilket går emot amerikanska lagar. Knappt 20 år senare tar den mormonska kyrkan avstånd från alla typer av månggifte, bland annat för att dess territorium Utah ska kunna bli en amerikansk delstat.


En man visar upp sin vykortssamling i en fiskebod
 Vykort berättar så mycket mer än sms, menar Calle Brobäck. Foto: Liv Heidbüchel/ Sveriges Radio
 SR tar upp boom i vykortssändande: https://sverigesradio.se/artikel/7634333
 

Den 22 december 1922 utropas Sovjetunionen.
Sovjetunionen grundades i december 1922 då Ryska SFSR, som bildades under den ryska revolutionen 1917 och segrat i det efterföljande ryska inbördeskriget, enats med de Transkaukasiska, Ukrainska och Vitryska SSR. Ledare till sin död 1924 är Vladimir Lenin.

8 december 1884 – Första numret av Svenska Dagbladet ges ut.
Vi kan nog hålla för troligt att Tidnings-Boije redan från första början var inblandad i tidningens distribution.
Första vykortet med SvD jag hittade är först från Stockholmsutställningen 1930 där de pietetsfullt har suddat ansiktena på besökarna!
Första numret 1884 omfattade 9 sidor av vilka tre var en uppmaning att teckna aktier i tidningen. Det trycktes i 10 000 ex.
Förstasidan var mestadels annonser, där man kunde se Teodor Blanch meddela att han denna dag öppnat konstsalong vid Kungsträdgården där man kunde se Knut Ekwalls nyss fullbordade stora oljemålning Vikings kamp mot Jernhös (ur Frithiofs saga).
På nyhetsplats kunde man läsa om Kongokonferensen i Berlin där engelsmännen var angelägna att den blivande Kongostaten inte skulle bestämma helt över flodens sjöfart.
Fransmännen gjorde framsteg i sin erövring av Madagaskar.
Från Sverige meddelas att en yppig ticka påträffats vid Örs prästgård i Dal med över 1000 hattar vägandes 45 skålpund.

Så här på självaste Lucia-dagen kan väl ett antal bilder med motiv från Staffansvisan av konstnärinnan Marie Louise Borgh passa bra.
M. L. Borgh som det brukar signeras på korten föddes i Stockholm som dotter till grosshandlaren Hjalmar Borgh och Maria Ulrika Katarina Lagerström. Har inte hittat mycket om hennes utbildning mer än att hon har en konstakademiutbildad bror, Knut Albert Borgh, och gifter sig 1908 med en annan konstnär, Fredrik Lagerström (som har en likaledes akademiutbildad tvillingbror Gustaf).
Hursomhelst är hennes Nationalbrevkort med 10 motiv från Staffansvisan ett av Axel Eliassons huvudnummer till julen 1902. Korten är mycket genomarbetade och tyder på en professionell utbildning.
Hon fortsätter några år med jul- och midsommarkort men verkar dragit sig undan i och med giftermålet 1908.

Den 12 december plockar jag fram en av de mer misskända julkortskonstnärerna: inte Jenny, utan Semmy Nyström.
Semmy var utbildad på konstakademien men drev också ett eget litografiskt tryckeri fram till 1919 då det köptes upp av Almqvist & Wiksell. Hans egna vykort tycks dock vara förlagda av Granbergs.
Vid tiden tenderade han att häcklas för att rida på Jennys rykte och anklagades för att avsiktligt försöka göra signaturen så lik Jennys som möjligt!

Bilden kan innehålla: 1 person, text där det står ”ONrOR GRACE ACE TINUKE OYELUDE "MISS NIGERIA" , 1957”

Dags för en riktig babe att lysa upp decembermörkret med!
Miss Grace Tinuke Oyelude vann den första Miss Nigeria-tävlingen som anordnades 1957.
Hennes bror uppmanade henne att anmäla sig till tävlingen genom att skicka in en bild till Daily Times i Lagos. Hon skickade in bilden och blev utvald att komma till Live-finalen på Lagos Island Club.
På den tiden ingick ingen baddräktsdel i tävlingen så hon behövde aldrig visa mer hud än på vykortet.
Med vinsten i bagaget började hon en sjuksköterskeutbildning i Ashford i England och utexaminerades som State Registered Nurse 1961 och efter tjänstgöring på St Thomas Hospital i London som state registered midwife SCM (NRM) dvs barnmorska 1962 . Efter ytterligare tjänstgöring och utbildning i London återvände hon till Nigeria 1964 och fick successivt alltmer seniora roller som chef, inte minst under inbördeskriget 1967. Under tidigt 70-tal fick hon den pampiga titeln senior matron and director of nursing services vid Ahmadu Bello University sjukhus. Hon fortsatte arbeta till 1985, de sista åren som ordförande i Kwara State Health Management Board.
Det verkar som hon fortfarande är i livet, välsignad med många barnbarn och hövdingtitlarna Iyaolu av Isaluland and Iyalode av Okunland.

 

Bilden kan innehålla: en eller flera personer och skor

Den 12 oktober 1918 föddes den svenske tungviktsboxaren Olle Tandberg. I det beryktade OS 1936 gick han till tredje omgången,
Tandberg blev europeisk amatörmästare både 1937 och 1939, och gick 1941 över till att boxas professionellt. Redan 1943 fick han möjligheten att i Stockholm boxas om den då vakanta europamästerskapstiteln mot belgaren Karel Sys, som han besegrade på poäng.
Sista matchen gick på Råsunda 1949 inför 37 271 åskådare. Motståndaren var Jersey Joe Walcott som vann på teknisk KO i femte ronden.
Amerikanen blev världsmästare 1951 så det var väl inte alltför skämmigt.
Olle Tandberg gick bort 1996.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Internationella handtvättsdagen (Global Handwashing Day, även Internationella handtvättardagen) hålls den 15 oktober för handhygien. Initiativet startades av Public-Private Partnership for Handwashing (PPPHW) där bland annat Unicef, Världsbanken, Centers for Disease Control and Prevention och The London School of Hygiene & Tropical Medicine ingår.
PPHW startades 2001 men handtvättens betydelse stod klart mycket tidigare.
Vykortet är utgivet av en amerikansk organisation med syfte att skydda amerikanska soldater som kom till Frankrike 1917 från tuberkulos. Vykortet skyddade inte bara jänkarna från smutsiga fransmän utan kan haft betydelse för att skydda fransmännen från spanska sjukan som de amerikanska soldaterna misstänks ha haft med sig till Europa.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

16 oktober 1955 – Folkomröstning om högertrafik hålls i Sverige. Trots ett starkt ja till att behålla vänstertrafiken börjar man inom några år förbereda en övergång och Sverige övergår till högertrafik den 3 september 1967.
Bertil Almqvist, mannen bakom familjen Hedenhös, gav inte upp för det utan engagerade sig för föreningen för Högertrafik!

Bilden kan innehålla: 1 person, ränder, text där det står ”GREECE GOVERNMENT CONSTITU- TIONAL MONARCH Georgios became June 4,1863 olives, grapes, Products Wheat, barley tobacco. cotton. dand inc. dustries Farming, grazing, manufacturing and mining. 5,000 miles Population, 2,435,000 Copyright, 1909, H. ALT.”

30 oktober 1863 – Den danska prinsen Vilhelm anländer till Aten för att tillträda som kung Georg I av Grekland. Där kom han att sitta kvar till 1913 med en stabilitet som inte kom hans efterkommande till godo.


Bilden kan innehålla: 1 person

1 november 1894 – Nikolaj II blir Rysslands nya (och sista) tsar när hans far, Alexander III, dör.


Bilden kan innehålla: 2 personer, personer som står, skor och bröllop

Den 5 november 1982 går Jacques Tati bort, fransk komiker, filmregissör och skådespelare.
Han är mest känd för rollfiguren Monsieur Hulot, en försynt man med pipa, hatt och lustig gång, som debuterade 1953 i Semestersabotören.
På vykortet ses han tillsammans med den legendariske TV-show värden Ed Sullivan och BB, Brigitte Bardot.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

8 november 1895 – Wilhelm Röntgen upptäcker röntgenstrålningen som 1901 leder till att han blir den förste att ta emot Nobelpriset i fysik.


Bilden kan innehålla: 1 person, text där det står ”Chemisch- Analytisches7 Laboratoria Die Zucker-Analyse. Zacker der muss sich plagen, machts ihn ganz verrückt; Muss immer nach ,Prozenten" fragen Und glücklich abgenommen Und wer nicht erwarten kann, So ist hoch beglückt. Geht schnell zum -Mann" Und ist Zucke mehr vorhanden, Giebts ,Fläschchen' das Zuckersüsse schleunigst ab, Analyse. Bekannte; Ganz schnell, muss ers wissen schon, Jetzt ich nicht mehr schlapp, Ob Zacker Eiweiss Aceton. Ich geb Euch drauf mein Ehrenwort Und hat der Zucker zngenommen Der Zucker und das Geld sind fort! Grödel. 111a Urin- Untersuchung -M”

Världsdiabetesdagen firas idag den 14 november sedan 1991 när International Diabetes Federation (IDF) och Världshälsoorganisationen (WHO) startade traditionen. Syftet är att uppmärksamma att diabetes är en sjukdom som ökar hela tiden i hela världen. Datumet är valt efter Frederick Bantings födelsedag den 14 november 1891. Han var en av upptäckarna av insulin 1921 vilket renderade ett nobelpris redan 1923.
Vykortet, skickat 1909, visar kön till urinprovsanalys för att kunna diagnosticera diabetes.
Länge genomfördes analysen helt enkelt genom att smaka på urinen.

 Bilden kan innehålla: 1 person

Finns det saker som inte kan sägas med vykort?
"LATEST NOVELTIES IN POSTCARDS" tycks inte räcka till för den här unge mannen!

Bilden kan innehålla: himmel och utomhus

Den 20 november 1700, för trehundratjugo år sen idag, vinner svenska armén under Karl XII en av sina största segrar genom tiderna mot tre gånger så många ryssar.
Vykortet reproducerar Gustaf Cedergrens målning från 1905 utgivet av ULTRA ca 1970.
Cedergren var då sedan länge erkänd som den stora experten på historiemålningar från karolinertiden - vilket innebar mycket pondus under den rådande nationalromantiken.
Målningen visar hur de förlorande ryssarna lägger ner sina vapen framför den segrande svenska armen.

Bilden kan innehålla: en eller flera personer

Den 22 november 1955 genomför Sovjetunionen sin första vätebombsprovsprängning i Kazakstan.
På vykortet från 1954 ser vi "atombombens fader" i Sovjet, fysikern Igor Kurchatov, som observerar ett kärnvapenprov. Kurchatov fanns kvar i projektet och bidrog också till vätebombsutvecklingen men vetenskapsmannen i täten och idégivaren var Andrej Sacharov, sedermera Nobelfredspristagare 1975.

 Bilden kan innehålla: 1 person

Den 24 november 1859 – Charles Darwins bok Om arternas uppkomst publiceras.
Porträtt av Charles Darwin på ett vykort från National Portrait Gallery, London

 

Senaste nytt

2021-01-22 Uppdaterar till Samlamera, nu finns ca 1.100 objekt online. 

Till Samlamera ---->


2021-01-04 Hittade ett spännande kort från Baron Rosen Tula Russl. Finns mycket om han på Google. "Däremot är det ju lite intressant att han “bytte” vykort så som man då gjorde, genom att skicka dem till varann, i regel frankerade på bildsidan". Intresserad av kortet, 100 Pix malia.


2020-12-02 Massor av billiga vykort finns nu på Samlamera. Testa och gör fynd.


2020-05-18 Finns ett par fina vykort på auktionen från Hötorget 


2020-05-12 Jobbar med att få till det, inte så enkelt som man kan tro. Typsnitt, storleker, mellenrubrikor osv. så att allt skall se bra ut. Så ha tålamod.


 

 

Nu kör vi för fullt på Tradera. se uppstart och avslut nedan.

Givetvis fungerar Netstamps-auktion dygnet runt hela året.

Tradera ut Antal objekt Slutar
2021-02-26 32 Stycken  2021-03-12
2021-02-19 33 Stycken  2021-03-05
2021-02-12 34 Stycken 2021-02-26
2021-02-05 34 Stycken 2021-02-19
2021-01-29 33 Stycken 2021-02-12
2021-01-22 32 Stycken 2021-02-05
2021-01-15 33 Srycken 2021-01-29
2021-01-01 35 Stycken 2021-01-15
2020-12-25 32 Stycken 2021-01-08
2020-12-18 30 Stycken 2021-01-01
2020-12-11 36 Stycken 2020-12-25
2020-12-04 35 Stycken 2020-12-18
2020-11-27 36 Stycken 2020-12-11
2020-11-20 32 Stycken  2020-12-04
2020-11-13 30 Stycken 2020-11-27
2020-11-07 32 Stycken 2020-11-20
2020-10-30 33 Stycken 2020-11-13
2020-10-23 34 Stycken 2020-11-06
2020-10-16 29 Stycken 2020-10-30
2020-09-09 40 Stycken 2020-10-23
2020-10-02 32 Stycken 2020-10-16
2020-09-25 33 Stycken 2020-10-09
2020-09-18 33 stycken 2020-10-02
2020-09-11 32 stycken 2020-09-25
 2020-09-04 33 stycken 2020-09-18
 2020-08-27 31 stycken 2020-09-11