Stockholms Restauranter, ett litet urval.
Varför just Stockholmsresturanger? Svaret är för mej väldigt enkelt. Född och uppvuxen i Kungliga Huvudstaden. Ofta har man sett eller hört talas om krogar, från de klassiska i mitten på 1800-talet eller senare. Vist har jag besök ett antal av de så sakta avsomnade restaurangerna, Gillet, Zum Franciskaner, Druvan, Söderport. En del finns kvar under samma namn, en del fanns under en kort epok.
Runt en resturang finns så mycket att berätta, händelser, byggnader, personer osv.
Att samla in vykort från alla resturanter, har delvis varit svår. Vissa finns i hur många olika bilder som helst. Ta till exempel Hasselbacken, Berns, Bellmansro som några exempel. Däremot så är det lite knepigare att hitta trevliga interiörsbilder.
Krog är från början ett landsvägsvärdshus eller utvärdshus, men blev senare ett enklare näringsställe med utskänkning av öl och brännvin jämte servering av husmanskost (även i städer). Krog är numera i allmänt språkbruk som en benämning på restauranger eller pubar i allmänhet. Möjligen är detta bruk påverkan från danskan, där ordet även i vårdat tal innebär en restaurang i allmänhet.
"Värdshus" (äldre stavning: wärdshus) var förr en inrättning som erbjöd mat och dryck och övernattningsmöjligheter, exempelvis ett härbärge. I dag används värdshus dels på matställen med lång historia och dels som ett genuint namn på vägkrogar och andra matställen, oavsett ålder. Stallmästargården utanför Stockholm är Stockholmstraktens äldsta kvarvarande utvärdshus med samma funktion sedan 1600-talets mitt.
I dags datum 2023-11-03 finns det ca. 387 restaurantvykort.
Som ni kanske har sett så har jag en Facebooksida "Stockholms restauranter förr och nu". Tyvärr har jag inte ägnat så mycket tid åt sidan som jag borde. Ni alla gillat Stockholm i gamla bilder. Jag har på min egen sida över 800 bilder på restauranter osv. Finns ingen möjlighet att lägga upp dessa på Facebook. Så jag tänker att Ni skall få tillgång till dessa bilder. Ni kan kommentera, rösta på bästa bilden, osv. Skulle uppskatta mycket om ni/du har minnen från restauranterna, kanske varit där, vet ngt annat, minns maten, eller annan intressant historik. Logga in och botanisera runt På något ställe står det FOTOGRAF skall vara ditt ANVÄNDARNAMN har inte lyckats att ändra det. Jag har inte haft ngt besök utifrån så jag måste lära mig att hantera del saker från er eller till er. Ha lite tålamod
Ni är välkomna titta in. https://piwigo.netstamps.nu/
Det finns även en ingång från www.netstamps.nu
Välkomna
Berns salonger eller bara Berns är en restaurang, nattklubb, hotell och nöjesscen vid Berzelii park i centrala Stockholm.
Sedan våren 2011 är Berns en del av Stureplansgruppen.Huset uppfördes 1862–1863 av konditorn Heinrich Robert Berns och invigdes 1 augusti 1863. Byggnaden utvidgades 1886 av hans son, som då var innehavare, med ytterligare en salong, vinkelställd mot den ursprungliga och samtidigt bytte man namn från Berns Salong till Berns Salonger. Lokalerna var byggda av arkitekterna Johan Fredrik Åbom, Magnus Isaeus och Gustaf Wickman. De ståtliga salongerna med förgyllning, speglar, läktare och stora fönster mot parken har byggnadens fulla takhöjd. August Strindbergs Röda rummet och Götska rummen är uppkallade efter salonger på Berns (röda rummet var en samlingsplats för Stockholms ungkarlar på 1870-talet). R1702
Kaiserhof en av de mest berömda ölkaféerna i Stockholm. Den var beläget vid Norrlandsgatan 5 med Inspiration från Tyska förebilder.
Ljungrens Bar Regeringsgatan 16. Det var hit man gick här att umgås på det nya moderna Amerikanska sättet, #R
Sturehofs historia löper över ett sekel med början 1897 då Ernst Marcus öppnade ölstugan Malta som gick i tysk stil. 1905 ändrade Marcus namnet till Sturehof och familjen drev restaurangen ända fram till 1976. Nuvarande ägare har hämtat inspiration från Marcus tid när det gäller inredning, mat, känsla och service.
När Kungsgatan invigdes 1911 påbörjade Stockholm sin förvandling till storstad. Stureplan blev en viktig träffpunkt för välbeställda stockholmare. Tack vare bröderna Marcus erfarenhet av resor och arbete utomlands förvandlades Sturehof till Stockholms första fisk och skaldjursrestaurang. Med mod och nytänkande lyckades de skapa ett nytt koncept och de tog hjälp av släktingar från Möja och Västkusten för att förse Sturehof med färsk fisk och skaldjur.
På sydsidan ligger Sturehof som ett landmärke, med verandan under den stora fiskprydda markisen.
De flesta drack öl på den tiden men bröderna Marcus, som regelbundet reste till Europa, importerade viner och byggde en vinkällare vilket bidrog till att Sturehof snabbt kom att förknippas med vin.
Många av de rätter vi har på menyn i dag – såsom Bouillabaisse, sotare, assietter, strömming, piggvar med brynt smör och ett konstant inslag av husmanskost – är hämtade från den här tiden. I april 1995 köptes Sturehof av våra nuvarande ägare och Jonas Bohlin anlitades som konstnärlig ledare för att återställa Sturehofs forna glans och omdana krogen till vad den är i dag. #R0817